marți, 3 ianuarie 2012

A șaptea poruncă            Nu știu a cîta poruncă este, de fapt, la bridge. Dar ea sună așa: să ai încredere în partener.

            Eu nu am respectat-o deunăzi pe BBO și veți vedea ce am pățit. Jucam ca de obicei cu un partener ocazional, necunoscut, italianul Aldo, care se prezenta ca „începător” și se gîndea foarte mult la fiecare mișcare.

            Totuși, primele șapte done promiteau un rezultat bun. Prin urmare, cînd dona a 8-a apărut pe ecran, m-am gîndit să nu risc nimic. De aceea, după deschiderea lui de 1 caro (eu 2 trefle) și reanunțul de 2 cupe, nu am zis 3 caro, temîndu-mă să nu paseze, nici 4 caro, cum era cel mai bine, gîndindu-mă că e preferabil să jucăm 3 FA luate de mine, decît 5 caro de el. De fapt, cum se vede, erau 6 caro, de făcut banal, chiar 7 au făcut unii. Dar 7 sînt greu de reușit, ar trebui tăiate trei trefle înainte de extragerea atuurilor, cu prezumția că ele stau 2-2.
            Așa că m-am mulțumit cu 3 FA și am tras drept 10 levate.
            Totul a pornit, cum se vede, din încălcarea poruncii de a avea încredere în partener. Îmi place să cred că peste 4 caro, nu ar fi închis licitația cu 5 caro, ci m-ar fi întrebat de ași și ar fi licitat 6 caro (răspundeam 0 sau 3 ași, dar 0 nu puteam avea după licitație).
            Ca urmare, am obținut cel mai slab rezultat al nostru: sub 15% în loc de măcar 65% cu care am fi terminat pe locul 2 (în ultima donă am scos 86%, dar era prea tîrziu). 

Și am ocupat locul 5 în loc de 2, exclusiv din vina mea. 

I-am cerut iertare „victimei” și mi-am promis mie însumi să respect poruncile nescrise dar valabile ale jocului.  


2 comentarii:

  1. @ Cristina
    Mulțumesc. Ai dreptate. Așa zice și Popa (nu cel de caro): „Să luăm amiiiinteee!” Dar nimeni nu-l prea ascultă și de aici încep necazurile.

    O să refac și o să postez curînd „decalogul bridge-ului”. Cel al șahului l-a „postat” M. Sadoveanu.

    RăspundețiȘtergere