Utile

Echipe 3 mese
Echipe 4 mese

Tabel IMPIata in continuare sistemul SAYC Romania, asa cum a fost publicat de Eduard Munteanu pe site-ul Atomic (http://www.atomic.bridge-club.ro/)Multi incepatori, care vor sa invete tainele jocului de bridge, se confrunta la inceput cu lipsa unui sistem de licitatie simplu si pe intelesul tuturor. Pentru a putea veni ajutorul acestora, cat si a jucatorilor care nu formeaza un parteneriat stabil, ci joaca ocazional la club sau pe internet, am initiat o serie de articole intitulate SAYC Romania. In speranta ca acest sistem va va putea ajuta, sa incepem:


Caracteristici generale:
1. Cu 4-4 pe minore se deschide de obicei 1 diamonds, cu 3-3 pe minore se dechide 1clubs . Cu 4-4 major si 3diamonds si 2 clubs se deschide 1diamonds. Cu 5 clubs si 4diamonds se dechide 1 clubs
2. Deschiderea de 1 hearts /1spades (1 major) – promite minim 5 carti
3. Cu 5-5, 6- 6 in doua culori se deschide cu cea superioara in rang, cu 5-6 se deschide cu cea superioara in rang atat timp cat mana nu este suficient de puternica pentru a face inversata si apoi a repeta culoarea scumpa (nu neaparat puncte, forta de joc)
4. Deschiderea de 1NT=15-17 PO, distributie 4-3-3-3, 4-4-3-2, 5-3-3-2, poate avea majora in 5 necalitativa, poate fi si 5-4-2-2 cu minora in 5 daca mana are multe puncte in dubletoane
5. Mainile balansate cu 18-20 puncte se deschid cu cea mai buna din minore si apoi se anunta 2NT
6. 2NT=21-22, distrubutie echilibrata, poate avea si majora in 5
7. Deschiderea de 2 clubs arata minim 23 de puncte intr-o mana balansata sau orice mana nebalansata forcing de mansa.
8. Deschiderile de 2 diamonds, 2hearts, 2 spades arata 5-11 puncte si culoarea licitata de 6 carti (semibaraje)
9.Deschiderile de tricul 3 – baraje – promit o culoare buna de 7 carti (rar 6 pe minora) si o forta de maxim 11 puncte.
10. Deschiderea de 3NT promite o minora condusa de AKQ de 7 carti, fara As sau Rege exterior - Gambling
 
Deschiderea de 1 minor (1clubs/1diamonds)
0. Partenerul cu 0-5 puncte paseaza.
1. Partenerul daca are o majora de minim 4 carti o liciteaza. Licitatia de 1 peste unu este forcing un tur (partenerul nu o poate pasa) si poate avea orice forta. Scopul initial este de a descoperi fitul 4-4 Major. Deschiderea daca are fit de 4 carti el il liciteaza dupa cum urmeaza:
- cu 12-14 PO : 2 Major - 1 diamonds-1hearts-2 hearts
- cu 15-17 PO : 3 Major - 1 diamonds-1hearts-3 hearts. Observatie: acesta licitatie arata si o mana nebalnsata din moment ce nu s-a deschis cu 1NT
- cu 18+ PO: 4 Major cu o mana balansata 1 diamonds-1 spades-4 spades, sau dublu salt in singleton ( 1 diamonds-1hearts-3 spades, 1 diamonds-1hearts-4 clubs) – conventia SPLINTER
- uneori repondentul poate da fit doar cu onor in 3 cand nici un alt anunt nu pare potrivit pentru descrierea mainii sale.
 
2. Daca deschiderea nu are fit de 4 carti, liciteaza:
- cealalta majora la tricul unu daca mai e loc: 1 diamonds-1hearts-1 spades, pentru ca partenerul ar putea avea si el 4pici in afara de cel 4 cupe promise (culoruile la tricul unu se liciteaza economic daca sunt de 4 carti).
-1NT – 12-14 balansat/semibalansat, fara fit de 4 carti
- isi repeta minora de 6 carti sau 5 carti foarte bune 1 clubs -1hearts- 2clubs
- anunta 2clubs cu 5 carouri si 4 trefle 1 diamonds -1hearts- 2diamonds.
- anunta 3 pe minora cu o culoare buna de 6 carti si 15-17 puncte 1 clubs -1hearts-3 clubs
- anunta o culoare noua pe tricul 2 superioara in rang primei culori cu o mana de peste 16 PO: 1 diamonds-1 spades-2hearts. Acest anunt arata o mana dezechilibrata puternica cu minim 5carti pe prima culoare si 4 pe a doua.
- anunta o culoare noua cu salt cu o mana forcing de mansa (nu se paseaza pana nu atingem o mansa: 1 diamonds-1 spades-3 clubs - minim 5diamonds+4 clubs, jucam mansa (17+ PO)
3. Daca repondentul nu are o majora buna de 6 carti si (7)8-11 puncte el liciteaza 2 pe majora 1 diamonds-2 spades, 1 diamonds-2hearts-intermediatte jumps shifts. Am preferat sa introduc in acest sistem aceasta conventie deorece marea majoritate a incepatorilor folosesc in mod gresit salturile tari, iar salturile slabe au au frecventa prea scazuta. In fata acestor licitatii deschidentul reactioneaza ca si cum partenerul ar fi deschis cu 2 Major. De asemenea licitatia 1diamonds-3 clubs arata o mana de 9-11 puncte cu o culoare foarte buna de trefla.
 
4. Daca partenerul nu are majora in 4 si are o mana balansata, el anunta Fara Atu dupa cum urmeaza:
-1NT=6-10 PO –NON FORCING. Dupa acest semnal de oprire partenrul poate la randul sau face un nou semnal de oprire incercand sa gaseasca cea mai buna partiala (repetarea minorei 1 diamonds-1 NT-2diamonds , anuntul unei culori inferioare in rang celei de deschidere 1 diamonds-1 NT-2 clubs), poate face un anunt invitant (2NT- cere parteneruluidaca se afla in zona superioara de punctaj (9-10) sa liciteze 3NT), sau un anunt forcing (inversata 1 diamonds-1 NT-2hearts) ,
-2NT=11-12 PO – INVITANT la 3NT (daca partenerul are 14+ PO (13 frumoase) sa liciteze 3NT sau sa paseze cu 12-13. Partenerul are de asemena optiunea sa faca un anunt NF(nonforcing –ex. repetarea culorii) sau sa isi anunte o scurtime pe majora ( 1 diamonds-2 NT-3hearts) in cautarea celei mai bune manse(3NT/5diamonds) sau slamului
-3NT=13-15 PO
-2clubs - 16+ conventional, mana e prea puternica pentru a face un semnal de oprire, vrem sa aflam daca partenerul are o mana puternica sa incercam sa jucam un slam
 
5. Daca repondentul nu are majora in 4 si are fit de de minim 4 carti pe minora de deschidere (de obicei de 5 pe clubs) se joaca conventia INVERTED RAISES. Aceasta conventie spune ca:
- sustinerea simpla a minorei 1clubs-2clubs, 1 diamonds- 2diamonds promite minim 10 puncte (nelimitat superior) si este forcing un tur (partenrul nu poate pasa acum , eventual la turul urmator daca partenerul face un anunt NF)
- sustinerea cu salt a minorei 1clubs-3clubs, 1diamonds- 3diamonds -este slaba (5)6-8 puncte, cu fit de obicei de 5 carti. Daca mana este balansata se prefera anuntul de 1NT.
Ideea de baza a acestei conventii este: cu mainile puternice sa se lase cat mai mult spatiu de licitatie in vederea investigarii unei manse (3NT, 5m) sau unui slam, in timp ce cu mainile mai slabe sa se liciteze sus, pentru a nu le lasa spatiu adversarilor sa liciteze adversari. Dezvoltarea in continuare dupa 1clubs-2clubs, 1diamonds- 2diamonds (9+, forcing):
- 2hearts/2 spades - stop in culoare, fara stop in cealalta majora, nu promite extra forta, scopul initial este verificarea stopurilor pentru 3NT, ulterior licitarea unei culori noi la tricul 3 anunta extra forta si cue-bid in culoarea licitata (neaga scurtimea)
- 2NT – balansat minimal, cu cel putin stopuri/semistopuri in ambele majore
- 3 fit – minimal, cu un singleton in carti, daca part mai insista, se liciteaza cu prima ocazie scurtimea
- 3 hearts/3 spades/3clubs - 15+, scurtime in culoarea noua licitata la tricul 3
- 3NT – 18+ 20- balansat
De asemenea repondentul cu o mana forcing de mansa, fara majora in 4 si o scurtime poate licita cu dublu salt scurtimea (conventia SPLINTER): 1 diamonds- 3hearts, 1diamonds- 3 spades, 1diamonds- 4clubs
SAYC Romania – partea II –
 
Deschiderea de 1 minor (1/1) – continuare
 1. Principii de licitatie la tricul 1
 I. Unu peste unu forcing
Acest principiu spune ca forta pe care o are repondentul cand anunta o culoare la tricul unu porneste de la 5-6 puncte si este nelimitata superior, este o faza de anuntare a culorilor, repondentul urmand ulterior sa isi precizeze zona de forta dupa cum urmeaza:
-NONFORCING: anunta FA la nivel minim, da fit la nivel minim, isi repeta culoarea la nivel minim
-INVITATIONAL: anunta 2FA, da fit cu salt, isi repeta culoarea cu salt, anunta NMF(noua minora forcing)
-FORCING: anunta NMF, 4SF (a patra culoare forcing) – vom explica ulterior
-STOP: anunta o mansa ca propunere de contract final
 
II. Principiul licitatiei economice la lungimi 4-4
Al doilea principiu al licitatiei la nivelul unu este cel al licitatiei economice a culorilor, in cazul lungimilor egale 4-4. Astfel, pe deschiderea de 1 a partenerului daca aveti 4 si 4 , lictati 1 . Daca partnerul are 4 carti de pica va licita el 1 si fitul va fi gasit. Daca insa sariti peste culoarea de cupa, fitul 4-4 de cupa va fi foarte greu sau imposibil sa mai fie gasit.
 
III. Principiul lungimea primeaza (la langue d’abord)
Acest principiu spune ca daca aveti de anuntat la tricul unu 2 culori atunci:
- cu 4- 4 in cele 2 culori se anunta cea mai ieftina
- cu 5- 4 in cele 2 culori se anunta cea de 5 carti . De ce? Daca culoarea de 4 carti este superioara in rang celei de 5 si partenerul nu o anunta, insemna ca nu avem fit 4-4 pe acea culoare, iar daca culoarea de 4 este inferioara in rang celei de 5, o vom putea anunta ulterior, si prin aceasta inversare a anunturilor (nu s-a respectat principiul licitatiei economice) se sugereaza 5-4 pe cele 2 culori
- cu 5- 5 in cele 2 culori se anunta cea mai scumpa . De ce? Pentru a putea ulterior relicita de 2 ori (sau licita cu salt) cea de-a doua culoare, astfel prin nerespectarea principiului licitatie economice, sugerand 5-4, apoi prin repetare 5- 5 in cel 2 culori.
-cu mai mult de 5-5 se anunta cea mai scumpa
 
2.Referitor la tipurile de maini in functie de distributie acestea se impart in 2 categorii :
a)maini echilibrate : maini cu o distributie 4-3-3-3, 4-4-3-2, 5-3-3-2. Descrierea acestor maini este in general simpla:
- cu 12-14 puncte – se deschide 1minor si se anunta 1NT sau fit la nivel minim de 4 carti
-cu 15-17 puncte – se deschide cu 1NT si se cauta fitul ulterior de majore cu ajutorul conventiilor STAYMAN si TRANSFER
-cu 18-20 puncte – se deschide cu 1 minor si apoi se liciteaza 2NT sau 4 fit daca avem fit de 4 carti pe majora partenerului
-cu 21-22 de puncte – se deschide 2NT si se cauta fitul de majore cu ajutorul conventiilor Stayman si Transfer
-cu 23-24 de puncte se deschide 2 , urmat de apoi de anuntul de 2NT si se cauta fitul de majore cu ajutorul conventiilor Stayman si Transfer
-cu 25+ puncte se deschide 2 urmat de anuntul de 3NT. Se cauta fitul de majore cu ajutorul conventiilor Stayman si Transfer
b) maini dezechilibrate, se impart in mai multe categorii:
-maini monocolore – sunt maini cu o culoare de minim 6 carti – se deschide cu acea culoare si se repeta la tricul 2 cu 12-15 PO, sau la tricul 3 cu 15-17 PO
-maini semibicolore : maini cu distributia 5-4-2-2, 5-4-3-1. daca culoarea superioara in rang este de 5 carti, iar cea de 4 carti inferioara (exemplu 5 +4) se deschide cu cea in 5 si apoi se anunta cea de 4 carti (la longue d’abord). Daca cea de 4carti este superioara in rang celei de 5 carti (5 + 4) se deschide cu cea de 5 si:
- se da fit daca partenerul a licitat culoarea de 4 carti
- se anunta culoarea de 4 carti la tricul 1 daca mai este loc
- se anunta oricum culoare la tricul 2 cu toate ca partenerul a sarit peste ea, sau se anunta cu salt la tricul 2 culoarea mai scumpa( 1 -1-2 , 1-1 -2). Acest anunt arata 5- 4 in cele doua culori si o forta de peste 16 puncte (intrucat am licitat o culoare pe care in principiu partenerul are mai rar 4 carti), se cheama INVERSATA DE DESCHIDERE si este FORCING un tur de licitatie.
- cu 5 pe culoarea inferioara si 4 pe culoarea superioara si forta insuficienta de inversata, se anunta 1FA daca culoarea in 5 nu are calitate, sau se repeta culoarea in 5 cu minim 3 onori din primii 4 sau se da fit cu onor in 3 (mana nu are descriere exacta, se face un compromis anuntand mana ca pe una balansata sau monocolora)
-maini bicolore : maini cu distributie minim 5-5 pe 2 culori – se deschide cu culoarea superioara in rang si apoi:
- se anunta culoarea inferioara in rang pe tricul 2 si se repeta pe tricul 3 cu 12-16 puncte
- se anunta cu salt a doua culoare cu minim 17 puncte sau forta mare de joc
-maini tricolore: maini cu distributie 4-4-4-1. Se descriu dupa cum urmeaza
- se da fit simplu cu 12-14 PO, cu salt cu 15-17 PO
- se anunta o culoare noua pe tricul 1 daca mai e loc
- se anunta 1NT in cel mai rau caz (1 -1-1NT) si noi avem 4-4-4-1, nu esista descriere exacta a miini se face un compromis si se anunta mana ca fiind balansata.
3. Noua minora forcing
Sa consideram acum ca licitatia decurs 1minor-1major-1NT(exemplu 1 -1-1NT) . Dumneavoastra sunteti repondentul si aveti:
a) o mana invitanta de 10-12 puncte cu 5 carti de majora. Stiti ca partenerul are in principiu minim 2 carti de pica, nu are 4, dar sunteti interesati daca are 3 sa jucati un contract pe acesta culoare. Sunteti interesati de asemenea daca partenerul este minimal sau maximal in deschiderea sa, pentru a vedea daca jucati o partiala sau mansa.
b) o mana de 13+ puncte cu majora in 5. Stiti ca aveti forta suficienta de mansa (12-14)+13=25-27 punctaj suficient in medie de a juca mansa 4 /4 sau 3NT). Pe de alta parte stiti ca mansele de 4MAJOR se realizeaza mai usor decat cea de 3NT, mai ales daca aveti o mana nebalansata. Sunteti interesati sa aflati daca partenrul are 3 carti in majora voastra de 5 carti pentru a juca mansa in fitul 5-3.
c) o mana de peste 16 PO , cu care ati dori sa testati jucarea unui slam
 
Noua minora forcing NMF – reprezinta anuntul minorei nelicitate de catre repondent este un anunt CONVENTIONAL, care nu spune nimic despre acea culoare, ci numai arata ca repondentul are o mana minim invitanta si cere deschidentului sa se descrie mai bine.
 
Raspunsurile deschidentului ( 1 -1-1NT -2 ! NMF -nu spune nimic desre caro)
-da fit la nivel minim – arata o mana minimala cu fit de 3carti: 1 -1-1NT -2-2
- da fit cu salt – arata o mana maximala cu fit de 3 carti: 1 -1-1NT -2-3
-anunta 4 carti pe cealata majora – in cazul cand partenrul avea 5+ 4 :
1 -1-1NT -2-2
-anunta 2FA cu o mana minimala fara fit de 3 carti 1 -1-1NT -2-2 NT
-anunta 3FA cu o mana maximala fara fit de 3 carti 1 -1-1NT -2-2 NT
-isi repeta culoarea la tricul 2 cu 5 carti minimal: 1 -1-1NT -2 -2
-isi repeta culoarea la tricul 3 cu 5 carti bune maximal 1 -1-1NT -2 -3
 
Ce va face repondentul in continuare? (1 -1-1NT -2 )
- Cu mana invitanta cu majora in 5:
-daca partenerul a anuntat o mana minimala fara fit - 2 , 2 - isi anunta
Majora la nivel minim 2 sau da fit la nivel minim 3 -dupa 2 . Daca deschiderea a anuntat 2NT paseaza.
-daca deschiderea a anuntat o mina minimala cu fit - 2 , paseaza sau invita cu 3
-daca deschiderea a anuntat o mana maximala cu fit anunta mansa
-cu maini tari cu pespective slam:
-da fit in minora de deschidere cu intentia de a juca slam in acea culoare – atentie invitatiile cu fit de minora nu se trec prin NMF ci numai mainile puternice
-anunta 2NT aratand 5+ carti pe majora de raspuns si intentia de ajuca slam. Atentie, invitant fara majora in 5 se anunta direct 2NT!.
-anunta o culoare noua aratand 5M si minim 4 carti pe culoarea nou anuntata cu intentie de a juca slam
Consecinta NMF: ORICE ANUNT AL REPONDENTULUI CU EXCEPTIA NMF ESTE NONFORCING SAU INVITATIONAL, TOATE MAINILE TARI SE TREC PRIN NMF.
Astfel, netrecute prin NMF:
-fitul cu salt in minora e invitant
-relicitarea unei noi culori cu salt e invitanta, aratand o mana 5-5 si 8-11 puncte
-relicitarea majorei cu salt e invitanta, si arata o culoare buna de 6 carti si 10-11 puncte
Deschiderea de 1Major 1 /1
 
 
Deschiderea de 1 major se face cu 5+ carti si o forta de 12-21 PO. In continuare vom considera ca s-a deschis 1, dupa continuarile fiind similare. Raspunsuri:
-1 - peste 6 PO, minim 4 carti, daca mana nu e invitanta si are si fit de , se prefera anuntul de 2. In continuare se aplica conventiile NMF(1 -1-1NT -2 )
si 4SF ( 1 -1-2 -2 )
-1NT -6-10 PO, neaga 3 carti , nu presupune o distributie balansata, se poate pasa. Dupa 1NT licitatiile la tricul 2 ale deschidentului sunt limitate la 16 PO, licitatiile cu salt presupun minim 17 PO si sunt forcing de mansa, 2NT=16-17 PO. Reanuntul majorei cu salt arata o culoare buna in 6 si 15-17 PO
-2 /2, 2 dupa 1, - 2 peste 1, promite minim 10 puncte, este forcing de mansa exceptand relictarea culorii la tric minim in fata unui raspuns negativ (2M).
-2 - fit, 6-9(10) PO, fit de 3 carti ( daca e de 4 atunci sunt minimal)
-2NT – (10)11-12 PO distributie balansata/semibalansata, max 2 carti fit. Unii jucatori joaca acest anunt conventional conventia Jacoby (peste 13 PO, fit de 4 carti). In acest caz se joaca cu 1NT forcing.
- 3 - conventional – invitational cu fit de 3 carti, 10-12 PO
- 3 - conventional – invitational cu fit de 4 carti nebalansat 6-9 PO
- 3 - invitational fit de 4 carti balansat, 9 - 11 PO. Unii jucatori joaca aceasta secventa cu caracter de baraj (0-5 PO fit de 4 carti)
De ce este necesara acesta diferentiere intre fitul de 3 carti si cel de 4 carti? Pentru ca existenta pe linie a unui fit de minim 9 carti, pe care il vom numi de acum inainte extrafit, reduce forta necesara realizarii mansei cu 2 puncte in medie
Continuari dupa 2 peste 1(1 -2/ 2):
- relicitarea unei culori sub 2M (2 in cazul deschiderii de 1) este natural si descriptiv, neprecizand zona de forta: 1 - 2 - 2
- relicitarea majorei la tric minim arata in principiu o mana minimala, neprecizand lungimea majorei (poate in continuare sa fie in 5): 1 - 2 - 2 . Prin aceasta secventa se trec si mainile care nu au alte descrieri (cu majora in 6 si o scurtime). In continuare repondentul poate sa isi reanunte culoarea, aratand o mana minimala cu o culoare in 6. Daca nu exista nici un anunt descriptiv al mainii, se foloseste anuntul conventional 2NT – partener tell me more.
Toate anunturile deschiderii ce depasesc nivelul de 2M ( 2 ) creaza FORCING DE MANSA
- anuntul de 2NT – arata o mana de peste (14)15 puncte, fara singleton 1 - 2 - 2NT.Distributii 5-3-3-2, 6-3-2-2
- anuntul unei culori noi fara salt peste 2M presupune peste 15 puncte: 1 - 2 - 3 , fiind descriptiva
- fitul la nivelul 3 – se da de obicei cu 4 carti (orice forta) sau onor in 3 si o mana neminimala(14+) 1 - 2 - 3 .
- anuntul unei culori noi cu salt presupune 5- 5 in cele 2 culori si 15+ PO 1 - 2 - 3
- reanuntul cu salt al majorei de deschidere presupune o culoare de minim 6 carti cu maxim o perdanta (4 din primii 5 onori) si 15+ PO
- reanuntul de 3NT arata 18-20 PO si o mana balansata
- fitul cu salt arata o mana foarte buna fara scurtime si fit de 4 carti: 1-2 - 4
- o culoare noua cu dublu salt arata o mana buna cu fit de 4 carti si scurtime in culoarea licitata, conventia SPLINTER: 1 - 2 - 4, 1 - 2 - 3
Continuari dupa sustinerea simpla (1 -2 )
- licitatia unei culori noi (LST=long suit try) – este culoarea secundara a deschiderii, de obicei de 4 carti, dar uneori si de 3 carti (Kxxx, KJxx, Axxx, QJxx, Jxxx, xxxx, Qxx, Kxx, xxx), solicita partenerului puncte in acesta culoare pentru a acoperi cele 2 perdante minim existente in culoare, in vederea licitarii mansei. Prin acesta licitatie se verifica si daca exista asa numitul fit de onori, adica daca partenerii au onorii in culorile lungi si acestia cupleaza, mansa se va realiza mult mai usor. Dimpotriva cu onori raspanditi in toate culorile, mai ales in scurtimi mansa se va realiza mult mai rar. In fata acestui anunt, partenerul cu 2 onori in culoarea solicitata sau onor in 2 declara mansa(1 -2 -3-4), cu un singur onor sau scurtime (x, xx) anunta o alta culoare unde are el valori sub nivelul de 3M(1 -2 -3-3 ), cu 3 carti mici face un semnal de oprire in 3M (1 -2 -3-3)
- 2NT – cere partenerului sa precizeze in ce culori are puncte, intrucat deschidentul nu stie in ce culoare sa solicite ajutor. De obicei acesta licitatie deschiderea o face cu o mana balansata 5-3-3-2. Mainile cu perspectiva de slam se trec prin acest 2NT
-3M – in mansa are un caracter de obstructie, pentru a-i scoate pe adversari din licitatie. In zona cere poza mare de atu si varfuri (un as si un popa) pentru mansa (1 -2 -3)
- licitatie cu salt peste nivelul 3M –licitand peste nivelul de siguranta, acesta licitatie garanteaza mansa, si in acelasi timp arata scurtime in culoarea respectiva (SPLINTER) si dorinta de a juca slam daca partenerul nu are puncte pierdute in aceasta culoare (1 -2 -4)
 
Continuari dupa deschiderea de 1 Major si interventia adversa
- anuntul unei culori noi este forcing un tur, 10+PO sau rezist sa joc tricul 3 pe culoarea anuntata fara fit la partener
- cue-bid, promite fit de majora si o mana minim invitanta
- contra (contra negativa) – arata in principiu culorile ramase, orientat spre majora ramasa nelicitata. Poate fi si o licitatie cu o culoare buna si forta insuficienta de a licita culoarea liber
- fit cu salt – fit de 4 carti, 3-6 PO, cu caracter de baraj
- culoare cu salt – fit de 4 carti si culoarea respectiva de minim 5 carti
- 2NT natural 10-12 PO stop in culoarea adversa
Deschiderea de 1NT  
Arata o forta de 15-17 PO si o mana fara singleton. Distributii obisnuite: 4-3-3-3, 4-4-3-2, 5/-3-3-2. Distributii acceptate: 5/-3-3-2 cu majora necalitativa, 6/-3-2-2 cu minora necalitativa, 5-4-2-2, 5-4-2-2, 5-4-2-2, deorece aceste maini nu mai au descrieri ulterioare bune ale zonei de forta si distribuitie, ele se ajusteaza la cea mai apropiata descriere.
 
Raspunsuri:
- 2 - Stayman cerere de majore in 4. Raspunsurile partenerului:
-2 - fara majora in 4
-2- 4 cupe, posibil si 4 pici
-2 - 4 pici, fara 4 cupe
a)Dupa raspunsul de 2:
- 2/2 -invitant cu majora licitata in 5 si cealalta majora in 4
- 2NT – 8-9 PO, invitant 3NT, nu mai licitez ce majora am in 4 pentru ca partenerul nu are majora de 4 carti
- 3/3- culoare in 5, mai am si o majora in 4, forcing de mansa, interes de slam. Daca nu aveam interes de slam declaram direct 3NT
- 3/3 - GF cu 4 carti in majora licitata si 5 carti in cealalta majora, conventia Smolen. Se liciteaza majorele pe dos pentru a juca mana tare contractul
- 3NT -10+ PO
- 4NT –cantitativ 16 PO
b)dupa raspunsul de 2
- 2 - 4carti, partenerul poate avea in continuare 4 carti de pica . Dupa 2NT anuntul unei minore este non-forcing invitant.
- 3 - conventional – arata fitsi interes de slam
- 4 minor –scurtime si fit de slam SPLINTER
- toate celelalte anunturi isi pastreaza semnificatia ca dupa raspunsul de 2
- dupa raspunsul de 2 la fel, dar 3 arata fit de pica si interes de slam
 
- 2 - transfer de cupa , minim 5 orice forta. Raspunsuri:
- 2 efectuarea transferului – cel mai frecvent
- 2NT – o mana maximala cu fit de 4 carti, uneori cu 2 onori in 3
- culoare noua – fit de 4 carti, mana maximala si concentrare de onori in culoarea anuntata
- 3 efectuarea transferului cu salt arata o mana minimala cu fit de 4 carti, dar forta ofensiva buna. Pentru cei care li se pare complicat, jucati cu transfer obligatoriu, fara supraaccepturi.
Dupa efectuarea transferului simplu (1NT-2-2) :
- 2NT – 5-3-3-2, 5-4-2-2, invitant
- culoare noua – 5+4 carti in culoarea licitata, forcing de mansa
- 3 - invitant cu sase carti 7-8 PO (fitul e garantat datorita deschiderii de 1NT)
- 3NT –10+ PO, distributie 5-3-3-2, partenerul trebuie sa aleaga intre mansa de 3NT si cea de 4
- salt la tricul 4 – conventia Splinter, arata 6 carti de cupa si scurtime in culoarea licitata si dorinta de a juca slam.
Dupa 2NT sau culoare noua (valori si fit 4 maximal ):
-licitarea unei culori noi, natural, cer completare aici pentru mansa sau de slam
-3 sub culoarea licitata – retransfer (1NT-2-2NT-3) cere partenerului sa efectueze de acesata data in mod obligatoriu transferul, dupa care repondentul cu o mana slaba paseaza, cu o mana de mansa declara mansa (retineti forta necesara mansei pe aceste secvente e de 23 PO), sau isi anunta o scurtime ( 1NT-2-2NT-3-3 -4)
 
- 2 - transfer de pica , minim 5 orice forta – dezvoltare similara transferului de cupa
Unii jucatori joaca numai cu transfer pe majore, caz in care conventia se cheama 2 way transfer, eu propun sa se joace cu transfer in toate cele 4 culori, caz in care conventia se cheama 4 way transfer.
O descirere speciala o are bicolorul 5-5 major de slam, si anume se da transferul de cupa si apoi se liciteaza pica de 2 ori
 
  • 2 - transfer de trefla, minim 6 orice forta .
Raspunsuri: 2NT=mana buna cu completare de trefla (onor in 3). 3 - fara completare de trefla sau mana minimala fara varfuri, 3NT-completare cu AKx, Axxx si varfuri.
De ce se liciteaza in acest mod? Pentru a putea juca 3NT cu puncte mai putine (23-24) pe baza lungimii de trefla care va asigura multe levate (6 de obicei) si a 3 levate rapide exterioare (asi si popi). In continuare, dupa ce partenerul a efectuat transferul, indiferent daca cu completare sau nu, repondentul daca anunta o culoarea noua este scurtime. De ce? Pentru a se gasi mansa cea mai potrivita 3NT/5, sau in vederea explorarii unui slam. Daca avem majora in 4 si minora in 6 se incepe descrierea mainii prin Stayman 2 si nu prin transfer (majora primeaza). De asemena unii jucatori mai joaca:
- 2 urmat de 4 -intrebare de carti cheie cu atuul trefla
- 2 urmat de 4 major - 6 bune + 4 majora necalitativa(Hxxx), de slam daca se completeaza majora
- 2NT – transfer de caro, minim 6 orice forta .
Raspunsuri: 3=mana buna cu completare de caro (onor in 3). 3 - fara completare de caro sau mana minimala fara varfuri, 3NT-completare cu AKx, Axxx si varfuri. Continuare ca la transferul de trefla.
 
- 3 - bicolor minor 5-5(rar 5-4) slab , partenerul paseaza sau corecteaza in 3. Cu completari bune pe ambele minore si fit bun pe una din ele si o mana cu varfuri partenerul poate face o invitatie la mansa
- 3 - bicolor minor tare 5-5, GF . Partenerul anunta 3nt cu puncte multe si stopuri pe ambele majore, sau face un cue-bid
 
- 3- singleton de cupa , 3-1-5-4 sau 3-1-4-5 distributie
- 3 - singleton de pica , 1-3-5-4 sau 1-3-4-5 distributie
   
Interventia adversa dupa 1NT – conventia Lebensohl
Daca adversarii au intervenit dupa deschiderea noastra de 1NT cu o culoare naturala, atunci:
- contra – este o propunere de penalizare: 1NT-(2)-contra
- culoare noua la tricul 2 este Non Forcing, 4-7 PO: 1NT-(2)-2
- culoare noua la tricul 3 este forcing de mansa: 1NT-(2)-3
- 2NT este un anunt conventional, care cere sa zica partenerului 3, pe care
-le paseaza cu o mana slaba cu trefle 4-7 PO: 1NT-(2)-2NT- 3(fortat) -pas
-anunta o culoare noua sub nivelul culorii de interventie Non-Forcing 1NT-(2)-2NT- 3(fortat)-3- pas
-anunta o culoare noua peste nivelul de interventie – cu o mana invitanta 1NT-(2)-2NT- 3(fortat)-3
 
Utilizarea cue-bidului in conventia Lebensohl :
-cue-bid direct –mana de contra de apel fara stop: 1NT-(2)-3
-cue-bid trecut prin 2NT – contra de apel cu stop: 1NT-(2)-2NT- 3(fortat)-3
-3NT direct –fara stop in culoarea adversa 10+PO: 1NT-(2)-3 NT
-2NT urmat de 3NT –cu stop: 1NT-(2)-2NT- 3(fortat)-3NT
Acest principiu se cheama slow shows, adica licitatiile rapide neaga stop, cele lente (trecute prin 2NT) il promit.