sâmbătă, 21 ianuarie 2012

A treisprezecea muncă a lui Hercule

Tocmai cînd se pregătea să se odihnească după împlinirea celor 12 munci, Hercule a fost anunţat că este invitat în Olimp şi anume la un concurs de bridge la care participau mai mult zei şi numai cîţiva muritori, cu wild-card special. Deşi foarte obosit, eroul şi-a îmbrăcat blana de leu şi a plecat să joace cu nemuritorii. O asemenea onoare nu se face oricui şi nu poate fi refuzată. Fiind vorba de un conscurs individual, Hercule a avut ocazia să aibă ca parteneri şi adversari mai tot Pantheonul. Totuşi el s-a descurcat mai bine decît zeii şi a dobîndit cununa de lauri  a învingătorului.

Dona care i-a adus acest trofeu, care în ziua de azi ar părea derizoriu, dar atunci era foarte preţuit, a fost cea de mai sus pe care nimeni altcineva n-a putut s-o rezolve. De altfel în Est juca însuşi Jupiter, tatăl său natural şi organizatorul turneului. Mai mulţi jucători olimpieni au ajuns în contractul de şase cupe. Primind atacul de 8 de caro, ei au cîştigat Riga şi au tras primul atu jucînd mic spre valet. Sigur, toţi declaranţii, zei sau muritori, trebuie să cedeze o levată de pică, dar cum să procedeze ca să nu dea şi un caro?

Zeii, fiind cam misogini, au acoperit Dama de pică şi au cedat Riga de pică, dar atunci Vest a revenit cu a treia pică şi la defosarea unui caro de pe masă Est a tăiat doborînd contractul. Zeiţele au acoperit Dama ca să tragă mai întîi încă un atu pentru a nu se expune unui tai din Est. Apoi au jucat pică. Dar Vest, văzînd că atuuruile Estului s-au dus, va trage a treia mînă de atu şi ele nu şi-au mai putut tăia caroul pe masă.

Hercule însă, ca un băiat muncitor, a ales o variantă mai obositoare, dar cîştigătoare. A lăsat Dama de pică să treacă, a luat a doua pică şi a tăiat-o pe a treia cu Dama de atu. apoi a tras restul de atuuri. La final a păstrat pe masă As-10 de caro şi trei trefle iar în mînă două carouri mici, As-Rigă de treflă şi ultimul atu, cel decisiv. Acum, cînd semizeul trage ultimul atu, Zeul Zeilor nu mai are de aruncat decît din Damă-Valet de caro şi din Damă-Valet-9 de treflă. Oricît ar fi fost el de zeu nu poate rezista acestei schize cu traversare. Hercule a aruncat 10 de caro şi, indiferent de defosa marelui său adversar urma să culeagă toate levatele şi gloria aferentă.

Întrebat ce planuri de viitor are după acest triumf, cîştigătorul a răspuns că vrea să se odihnească o săptămînă la Herculane, turneul fiind mai istovitor decît oricare alta dintre munci. 


UPDATE
Găsiți povestea și pe BBO, pagina principală cu o animație care vă permite să rejucați schiza în cele 2 ipoteze: Jupiter defosează treflă sau caro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu