luni, 16 ianuarie 2012

Trei detectivi la miezul nopții (acum și pe BBO)


Am primit de la BBO invitația de a da o povestire despre bridge pentru acest portal spre traducere în engleză și publicare. Am ales desigur una dintre cele mai bune iar traducerea a fost excelentă. O găsiți aici.
Precizez că accesul la BBO se datorează prezenței mele pe acest blog pentru care mulțumesc tuturor celor în drept!


Iată povestirea în românește:
Trei detectivi celebri: Hercule Poirot, Miss Marple și Comisarul Maigret au fost invitați la reședința Lordului George Hovenden. În casa izolată nu era nimeni. Livingul părea  părăsit în grabă. Pe masa de joc erau cărțile unei done de bridge, puse pe față, ca pentru a fi analizate după joc. Împărțirea - cea de mai sus. Dar unde se aflau gazda și partenerii?
            - E clar, spuse Maigret. Avem o sinucidere! Sir George a avut mîna din Sud. Îi recunosc pipa rămasă aici. Nici o îndoială: contractul a fost 4 cupe declarate de el. Evident, Vest a atacat Riga de caro. Sigur, Sir George a luat cu asul și a jucat pică, luată de Est cu Asul. El a revenit Dama de treflă, Vest a deblocat Riga sub Asul lordului. După un atu la As și două defose de treflă pe pici, Sir George a tăiat un caro și a tras riga de cupă. Est nu a mai răspuns. Lordul a mai jucat Valet de cupă acoperit de Vest cu Dama și după Valet de trefă, Est a jucat trefla fatală pentru un tai cu 9 de cupă. Văzînd căderea, Sir George s-a dus în bibliotecă și și-a zburat creierii. Ceilalți l-au dus la spital.            
            - Greșit, mon ami! a zis Poirot. Nu folosești corect micile celule cenușii! Aici nu a fost sinucidere, ci crimă. De acord cu tot ce ai spus! Dar nu ai observat că, de fapt, jocul de 4 Cupe se face dacă returul de treflă de la levata a 3-a este lăsat la Vest sau la Est. Comunicația e tăiată și jocul realizat! Partenerul lui Sir George a sesizat eroarea și l-a ucis pe bietul om. Acum or fi toți la poliție.
            - Dragii mei, judecați pripit, spuse Miss Marple, bătrînica vioaie. Da, a avut loc o crimă! Dar victima nu a fost Sir George. Victima a fost jucătorul din Vest, ucis de cel din Est! Da, Sir George a jucat 4 cupe.Vă dați seama însă că Vest, avînd 11 puncte și 4 atuuri cu Dama, dacă Est o fi licitat o pică, a contrat! Greșeală gravă! I-a atras atenția lordului asupra partajului prost de atu. Lordul a profitat și a făcut tăierea de comunicare expusă de Hercule, realizînd 4 cupe contrate. Est, furios pe Vest pentru contra lui nesăbuită, l-a ucis.


            Atunci au intrat voioși cei patru gentlemani, în frunte cu Sir George, purtînd în mîini cîteva sticle prăfuite.
            - De unde veniți? au strigat detectivii.
            - De jos, din beci, a răspuns gazda. Voi n-ați dedus? Doar nu mai e în jur nici o sticlă plină!
            - Dar în dona de pe masă ce ați jucat? a îndrăznit Poirot.
            - Ce să jucăm? Trei cupe just făcute. Bine că n-am licitat patru, că stătea atuul prost! a zis satisfăcut Sir George.

Pe BBO comentariile au fost favorabile. Cîteva mai jos:

Stu Casper, StuC said:
Holmes would have said you're all wrong. But I will tell u what after I have a few snorts of coke.
ramanan said:
What would Sherlock Holmes have said?
mike777 said:
Poirot fans want more, wonderful.
taniela said:
Delightful! Poirot fans can almost hear him saying, "Not so, mon ami." Lovely writing.
Island Gal said:
wonderful!
Anonymous said:
Fun story 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu