vineri, 13 ianuarie 2012

O donă semnificativă pentru cele 10 porunci


În dona de mai jos se joacă 3NT după licitația: S - 1NT (cu 19 PO și dubleton de caro, nu foarte inspirat); N - 2 trefle (la limită, dar are totuși 4 pici); S - 3NT (indisciplinat - încălcare porunca nr. 4 din lista lui Horia: să nu tragi jocul la tine).

W atacă 3 de caro, declarantul pune riga de la mort și Est preia cu asul și... retur de pică!... (încălcare porunca nr. 7 din lista lui Horia: să ai încredere în partener). W pune asul peste Q de la declarant și cade pe gânduri: dacă partenerul nu a întors caro este posibil sa aibă asul sec, a insista cu caroul pare o idee proastă. Deși nu-i prea place, nu are alt retur decât pică, în speranța că S are rigă-damă seci. De la mort se pune mic și... stupoare!: Est pune 10 (încălcare porunca nr. 6 din lista lui Horia: să nu joci mecanic), majorând cele 2 pici de pe masă la care declarantul va ajunge nestânjenit pe dama de caro. Acum S n-are altă soluție decât să tragă treflele (pe rigă cade dama de la Est) și să cedeze o mână de treflă la W care este pus la zid cu returul în favoarea adversarului: fie îl duce pe masă la picile mari, fie îi livrează o levată de cupă. Chiar dacă alege returul de caro, declarantul are acum levatele care îi trebuie: 4 pe treflă, 3 pe pică, una pe caro și una pe cupă. Așa că, în final, W nesocotește și el lista lui Horia (prima poruncă - să nu critici partenerul/adversarul), declarând ca Est este... o cizmă!

Un comentariu:

  1. O frumoasă pildă și un îndemn la respectarea poruncilor! De multe ori încalc și eu una sau alta dintre regulile de bază, de multe ori din impulsivitate, dus de temperament. Ar trebui dată și a 11-a poruncă:
    Să nu fii impulsiv!

    RăspundețiȘtergere