miercuri, 3 august 2011

Aventurile lui Şapte

 (episodul 2, sezonul 1)

Poate credeaţi că Aventurile lui Şapte s-au încheiat inainte de a începe cu adevărat. Ei bine, nu este aşa. Doar că Şapte si Scumpi, ca doi bridgişti ce se respectă, şi-au luat o mică vacanţă în care au avut cu totul alte preocupări, cum ar fi fugăritul găinilor prin ogradă. Neavând nici cărţi de joc nici bidding-boxuri, le-a fost practic imposibil să exerseze în această perioadă.
Totuşi, Şapte, chinuit de dorinţa de performanţă şi de dorul îndrăcitelor seri de bridge, a visat într-o noapte o donă care l-a pus pe gânduri... Se facea că Scumpi era din nou pe cale intre într-o donă foarte interesantă în care juca 4 ....
După licitaţia:  E: 1♣ / S: contra / W: 1♠ / N: pas / E: 2♠  / S: 3 / W: pas / N: pas / E: 3♠ / S: 4♣ / W: pas, Nord se vede nevoit, cu o mână aproape de zero, dar singleton de pică şi 4 cărti de cupă, să rectifice in 4 . Vest, deşi citise povestea lui Horia despre atacul de caro face jocul mişto, atacă totuşi pică. Însă atacul de atu ar fi spulberat şansele realizării contractului.


În mod evident, este vorba de un joc de dublu tai. Flancul şi-a dat fit pe pică, deci Sud va putea tăia fără emoţii cele 3 pici perdante din mână. Lipsa atacului de caro indică faptul că această culoare pare a fi echibrată în flanc. De altfel, deschiderea lui Est cu o treflă arată o mână 4-3-3-3 sau 4-4-3-2, cu 4 cărţi de pică în orice caz. El poate fi creditat şi cu asul de treflă, deci singura şansă de a face jocul este expasul la R de treflă. Asul de pică, trei pici taiate jos, două carale tăiate in mână, asul de caro, riga de treflă plus as-rigă de atu = 10 levate. După preluarea cu asul de pică la atac, Sud nu-şi poate permite să cedeze mâna înaintea punerii acestui plan în aplicare, pentru că un retur de atu i-ar da totul peste cap. Pentru aceasta, e nevoie de un tempo important şi anume asul de caro jucat la a doua levată, ca să-i permită jocul de dublu tai cu ultima pică taiată pe masă şi apoi treflă mică spre R. Chiar dacă Est pune asul şi întoarce atu este tardiv, Sud are deja cele 10 levate. O donă simplă ca bună ziua.
Ei bine, în visul lui Şapte, condamnat pe poziţia mortului, se facea că Scumpi, tot evitând să joace trefla şi tot încercând să plaseze cumva mâna la Vest, a reuşit să intre de două ori... Şapte s-a trezit pe loc, lac de sudoare şi fără nici un chef de viaţă. Şi, deşi nu fusese decât un vis, Scumpi şi-a luat-o de la el în ziua respectivă cu vârf şi îndesat.

P.S. În noaptea următoare, Scumpi, terorizat pe nedrept, visează acceaşi donă, în care însă flancul joacă 4 contrate. Atac: A de caro. Ce se va întâmpla?

Un comentariu:

  1. Cred ca la 4 Sp Est va cadea doar de 2 ori> 2 cupe, Asii de Sp si D ;i K de trefla dupa ce se face Dama, deci la vunerabilitate egala sau favorabila e bine sa scrie -300 sau -500. In zona contra mansa mai bine lasa 4 cupe la Sud. Nu cred ca E cade de 3 ori pt ca S are mereu mina si nu are ce juca. Chiar dupa A Caro e o problema ce joaca. A-K cupa da levata de cupa, ca si de sub K de trefla. A atu? mic de atu? Chiar daca are 9 de atu e inconvenabil A-10, 9 devine impasabil la siguranta. Cred ca S nu face decit 1 atu. Nu poate da mina la N pentru un caro la tai.

    RăspundețiȘtergere