sâmbătă, 16 iulie 2011

Atacul de caro face jocul mişto


La vară, la mare, fetiţele sînt... cum sînt. Noi nu le vedem pentru că stăm la umbră şi jucăm bridge. Cel mai greu pe caniculă şi după cîteva beri reci e să reconstituim distribuţiile adverse. Dar merită să încercăm. Dacă licitaţia e mai sofisticată, avem unele indicii suplimentare. În orice caz, ne vom baza jocul pe situaţia care ne dă şanse, celelalte făcînd parte din „ceasul rău”.

În nici un caz însă nu trebuie ignorată înţelepciunea bătrînească adunată în proverbe. Ca de pildă: „atacul de caro face jocul mişto”. Iată un exemplu.
În dona de mai sus, Est a vorbit primul şi a deschis cu un caro. Sud trebuie să spună 2 caro pentru că joacă cue-bid Michaels şi are bicolor major. Vest susţine deschiderea cu 3 caro. Nord dă 4 cupe ceea ce se cheamă, cum ştim, transfer de Arkansas (pronunţaţi „orconsou” şi pace). Asta pentru ca să preia contractul mîna cu pici multe şi mortul să fie la locul lui. Sus transferă la 4 pici şi gata.
O licitaţie sofisticată duce la un contract corect, nimic de zis. Dar mai e şi flancul!

Vest ştie proverbul de mai sus! El atacă ferm Valetul de caro, mic de la mort, partenerul dă 4 şi Sud pune 9. Iată că a funcţionat. Acum Vest pricepe că Est are Asul de caro. Ce ar vrea Est de la el acum? Schimbare pe treflă sau singletonul de cupă?
Poate că nu. Vest trebuie să reconstituie atent toate distribuţiile. Deci să depăşească gradele Celsius şi pe cele alcoolice şi să se pună pe socotit.
Aşa... Est nu are voie să aibă 5 cupe, deoarece a deschis cu un caro. Deci Sud are 6 cupe. Are şi 5 pici pe puţin. Mai greu să aibă totuşi 6. Şi dacă are, e oricum cîştigător.
Dar e mult mai probabil să aibă 5-6-2-0 sau 5-6-1-1. Dacă are 5-6-1-1, face jocul cu excepţia cazului că Est are toţi trei aşii lipsă. Dacă e aşa, pe retur de cupă flancul ia aşii şi un tai de cupă. Dar e prea greu de crezut că Est are trei aşi. Îl are mai sigur pe cel de caro şi unul major.
Aşadar 5-6-1-1 la Sud cu un As major e distribuţie fatală. Dar la 5-6-2-0 mai există şansa unei levate de caro!

După aceste calcule, de fapt uşor de făcut, Vest trage Riga de caro ca să nu lase decizia preluării levatei la Est, abia apoi joacă singletonul de cupă. Cînd Declarantul trece prin atu, Est va lua cu asul şi va da cupa la tai care e levata de cădere. Vest taie cupa şi sare bucuros în piscină.

Horia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu