luni, 15 august 2011

Ali Baba și șlemul de cupăDupă ce a aflat formula magică “Sesam, deschide-te!” Ali-Baba le-a luat hoților o comoară considerabilă, cît FNI și Caritas la un loc. Atunci început să fie invitat de hoți mai subtili: îi propuneau tot felul de pariuri și jocuri prin care să-l ușureze rapid de fondul acumulat. L-au invitat de pildă la un turneu de bridge cu done preparate, pe o corabie de lux, și au aranjat să se învîrtă pe lîngă el cîteva cadîne care să-i dea sfaturi derutante.
La miezul nopții, cînd miza se mărise incredibil, i-au strecurat în jocul contra unui mare hoț, care era și jucător de clasă, dona de mai sus. Hoțul a ajuns, jucînd în Sud, în 6 cupe. Ali–Baba a atacat 4 de caro și i-a spus: “Nu vei face șlemul nici cu cărțile pe față”.
- Pe cît faci pariu? a întrebat repede hoțul, sigur că l-a prins.
- Pe tot ce am contra tot ce ai! a zis Ali și a întins cărțile pe covorul oriental.

Declarantul, bandit, a făcut la fel.
Apoi a luat atacul de caro cu Asul, a jucat un caro tăiat la mort, a jucat pică și, uitîndu-se bine în cartea lui Ali care avea Riga de pică, a pus 9 peste 8. Ali a luat cu 10 de pică. Apoi a început să se gîndească la formula magică de retur.
- Scoate banii, ai pierdut! a sărit hoțul.
- De unde știi?
- Pentru că n-ai ce juca! Dacă joci atu mic, cîștig în mînă, joc dama de pică și n-ai decît să acoperi cu Riga. Pun Asul și am pici majore. Dacă lași Dama să treacă, tai un caro, jos, o pică în mînă și scot atuurile și pe două pici mari scap de treflele perdante. Sîc!
- Dar dacă joc caro?
- Tot una! Tai, scot atuurile rămînînd numai în mînă și iară joc Dama de pică. Acoperi? Majorez mortul. Nu acoperi? Trag ultimele atuuri și cei doi Califi de Pică și Treflă se vor afla în schiză. De sub oricare arunci, tot ești pierdut. Așa că scoate aurul. Nu accept cecuri.
- Ei bine, onorabile hoț, te pricepi la joc, nu zic. Dar eu nu joc nici atu, nici caro. Ci întorc chiar Riga de treflă. O să-l iei. Dar nu mai poți tăia caro și apoi să ajungi la asul de pică! Venirea esențială a dispărut ca duhul lămpii lui unui amic de-al meu, Aladin.
După ce rosti aceste scurte explicații, Ali-Baba se uită la portofelul gros al hoțului și spuse cu înțeles:
- Sesam, deschide-te!
Horia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu