miercuri, 18 septembrie 2013

Șlem fără doi ași. De ce să nu ataci, totuși, atu?


Iată un șlem frumos realizat pe BBO la un concurs de Madness Goulash - individual de 7 done - la care au participat 620 de jucători! Am fost Vest.

După deschiderea partenerei de 1 caro și intervenția de 2 pici, am licitat 3 trefle, apoi după intervenția de 3 cupe și susținerea de 4 trefle am ajuns în micul șlem, cum se vede în tabel.

Atac As de cupă. Tai în mînă, mă duc la mort pe tai de pică, joc K-Q de cupă și A de caro pe care defosez trei pici, apoi atu, luat de Nord cu Asul, singura lor levată, și tablez 6 trefle juste. Mîna e mare! Rezultatul donei: 80,5%, cea mai bună din cele șapte. Scor final: 60,2% și locul 110 din 620.

Mai remarcabil decît acest joc, oarecum obligatoriu pe atac de as de cupă, este faptul că pe atac de As de atu – atu jocul nu se face pentru că nu se eliberează K-Q de cupă pentru defose și nici nu se mai poate veni jos de suficiente ori pentru a majora caroul! De reținut această idee pe care flancul, avînd de bănuit lipsa de circulație a declarantului pe culorile din afara atuului, putea s-o încerce. 
Desigur mulți au făcut 6 trefle (unii chiar contrați), dar și mulți au căzut la 6 sau 7 trefle de 1-2 ori. 

Nu-i mai pun la socoteală pe cei care au jucat 2-3 trefle. 6 cupe cu 3 căderi contrate e un rezultat bun pentru N-S, atacul vine favorabil din Est. Desigur, dacă nu se va ataca as de treflă - treflă contra 6 trefle...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu