marți, 17 septembrie 2013

Punguța cu 2 bani şi cardul milionarului            Fiind concediat, prin intrigile babei, din postul de cocoş de moş, orătania cu creastă a plecat să-şi caute norocul în economia de piaţă. Şi mergînd el pe drum, a găsit o punguţă cu doi bani. Cu ea ar fi putut recîştiga locul în ograda moşului, care avea pensie mică. Dar un capitalist sălbatic i-a luat punguţa şi a zis că nu i-o mai dă. Cocoşul, isteţ,   i-a propus un tîrg. Să joace cu el o partidă de bridge şi, dacă răzbeşte, să capete punga înapoi şi cîte bunuri mai poate duce în guşă. Zis şi făcut. Jocul era echilibrat, pînă la dona de mai sus.
            Cocoşelul, care juca în tandem cu o pasăre migratoare, a ajuns în 6FA ca declarant. Boierul, în Vest, avea însă în punguţă doi bani de aur: Dama de pică şi Riga de treflă, ambii cu decar, bine păziţi. Boierul, hapsîn, ca să nu dea vreo levată, a atacat 9 de caro. Cocoşul a luat cu Valetul de la mort, a tras Riga de cupă, ca să vadă dacă nu cade Dama, apoi a venit în mînă la Asul de caro şi a pornit la impasul de cupă care, dacă îi ieşea, îi asigura 12 levate. Dar Est a luat cu Dama şi a revenit pică.
            Ce era să mai facă bietul cocoş? A pus Riga. Doar Est nu putea juca de sub Damă. Astfel a citit poziţia Damei de pică. Singura speranţă este ca banii rămaşi să fie la Vest în punguţă, deci să reuşească măcar impasul de treflă. Aşa că a plecat cu mic de treflă spre Damă şi s-a convins că şi Riga de treflă e la Vest.
            Cu aceasta, galinaceea s-a convins că are 11 levate: patru carale, trei cupe, două pici şi două trefle. Îi mai trebuie însă una ca să facă jocul. Aşa că e nevoie să captureze ambii gologani de aur de la vicleanul boier. Joacă pe dată cupă la As şi a patra cupă pe care îşi aruncă o pică mică. Joacă de jos Dama de Caro şi apoi Riga de aceeaşi culoare, roşie precum creasta lui.
            În finalul de patru cărţi, boierul trebuie să păzească punguţa în care deţine Dama şi Riga (bani negri) precum şi decarii respectivi. Dar nu poate! Pe Riga de caro, cocoşul scapă de lacrimi (7 de treflă) şi cel care plînge e boierul. Dacă aruncă drumul de zi, 10 de pică, pintenatul va trage 7 de pică, era să zic de puică, la As, va veni apoi la pica mare pe treflă. Dacă se leapădă de drumul de seară, Sud trage As de treflă cu noroc şi vine pe pică pentru a juca valetul cîştigăreţ.
            În faţa acestei schize, boierul s-a dat bătut. A restituit punguţa şi l-a poftit pe cocoş să-şi umple guşa. Dar nu ştia el ce poate cocoşul. În loc să ia în guşă cîteva boabe, el a ciugulit cardul boierului cu pin cu tot şi a fugit să-l ducă moşului. Aşa el şi-a îmbogăţit stăpînul! Baba, invidioasă, l-a reclamat pe moş că ar deţine un cocoş cu gripă aviară. Dar, la banii moşului, cine îndrăzneşte să se mai lege de el?Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu