joi, 22 decembrie 2011

Poveste de Crăciun


             Acum cîteva zile, Moş Crăciun a înhămat la sanie şase reni fără atu dar cu zurgălăii respectivi şi a pornit prin lume cu daruri. Cum mîna el aşa, la galop, pe zăpadă, i-au ieşit în cale nişte colindători care veneau foarte veseli de la un turneu de bridge pe care îl cîştigaseră, îmbarcaţi într-o sanie trasă de şase cai tot fără atu, dar cu zurgălăi mai mari.
            - Moş Crăciun, cu zurgălăi, frumoşi sînt renuţii tăi! Dar mai frumoşi sînt ai noştri! Că nu beau apă ca proştii. Beau doar vin cu scorţişoară şi aleargă peste ţară!
            Moş Crăciun a zîmbit blînd şi i-a întrebat ce daruri vor. Dar petrecăreţii au spus că vor numai să joace Moşul cîteva done cu ei. Ceea ce Crăciun, în marea lui bunătate, a acceptat.

            S-au pus deci la joc, moşul cu renul său cel mai bun pe Est-Vest şi petrecăreţii, doi mai aprigi între ei, pe Nord-Sud. În Vest, renul a deschis cu 2 cupe slabe, în bicolor cu o minoră, pasate de două ori. Sud a contrat de apel. Iarăşi pas-pas şi Moş Crăciun a reveiat cu 2 pici. Iar contra din Sud şi de data asta, Nord a zis 3 trefle. Apoi Sudul a declarat, cum era şi normal, la cît era de încrezător, 6 FA.

            Renul cel deştept a atacat Riga de cupă, urmat de 3, de 4 şi luat în Sud cu As. Declarantul a jucat 5 de treflă spre 9 din mort. Moş Crăciun a înţeles că problema donei este Asul de caro, care va asigura venirea la trefla majorată. De asemeni el a văzut că Dama de pică îi va fi impasată. Rîzînd în barbă, Moş Crăciun a explicat:
            - Dacă ai Rigă-Damă-Valet de caro ai luat sacul cu levate. Dacă nu, ai trei pici, o cupă, trei carale şi patru trefle. Numai 11 levate, dacă nu îmi schizezi renul în culorile roşii. Aşa că eu iau trefla şi joc 10 de caro, roşu ca mantaua mea. Te oblig ori să foloseşti Asul de caro înainte să joci pici, ori să îţi distrugi poziţia de schiză.

            În felul acesta adversarii Moşului au căzut o dată şi au convenit că renii lui sînt mai ageri. Dar nu s-au supărat, pentru că au avut ocazia rară să facă un bridge cu Moş Crăciun. Iar Moşul bun s-a suit în sania lui şi a pornit la drum. Acum trebuie să fi ajuns tocmai în pragul casei dumneavoastră! Sărbători fericite şi La Mulţi Ani!

                                                                                                Horia 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu