luni, 19 decembrie 2011

MP sau IMP? O modalitate electronică de calcul

Se vorbește, uneori în articole foarte docte, de găsit pe internet, despre avantajul/echitatea topării în MP sau IMP. Unele experiențe persoanale recente m-au convins că pînă și la turnee medii (8-10 mese) toparea cu MP are rezultate mai puțin echitabile în raport cu situația de fapt a donelor, unele axe primind sancțiuni sau recompense disproporționate față de prestația lor. La concursuri de 4-5 mese situația poate fi dramatică.

Să luăm o fișă de scor la patru mese care arată așa:
1430
680
230
-200
(contractul de justețe era, cum se vede, 6 pici juste, vulnerabil pe NS). Și să o comparăm cu una care arată așa:
170
140
110
100
(contract plauzibil 3 cupe pe NS, axa EW fiind penalizată o dată contrat, nevulnerabil, la 3 pici, la 170, flancul greșește puțin o dată, la 110, declarantul face un impas neinspirat ca direcție)

În sistemul MP, topul se acordă identic: 6,4,2,0 MP. În schimb, în sistemul IMP, diferențele duc la o scală: 13, 4, -7, -12 IMP respectiv 1, 0, -1, -1 IMP. Mi se pare mai echitabil ca axa care a licitat și a făcut șelmul să fie la 20 IMP de cea care nu a ajuns nici în manșă, în timp ce impasul bidirecțional ales nefericit să nu ducă decît la o diferență de 1 IMP. Nu exclud însă și alte puncte de vedere.


La concursurile cu 7-10 mese, se pot elimina, înainte de a calcula media, rezultatele extreme, făcînd media celorlalte. La cele cu 4-5 mese, ar fi o ajustare prea drastică, în acest caz sistemul „IMP pe tot cîmpul” fiind de aplicat.

Cum datoria unui membru al clubului este să se preocupe zi și noapte de asigurarea condițiilor optime pentru competiții, am elaborat azi, la 5 dimineața, o foaie de calcul în Excel pentru calculul clasamentului în IMP. Nu e propriu-zis un „soft”, dar are destule automatizări de calcul și chei de control încît, în 30-40 de minute, să se poată obține rezultatele fără erori. Desigur, mă ofer să-l utilizez, cu acordul membrilor, pentru scor și clasamente în IMP și îl țin la dispoziția dvs.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu