miercuri, 6 iulie 2011

Aventurile lui Şapte

(episodul 1, sezonul 1)
O viitoare axa redutabila

Toată lumea ştie prea bine că în fiecare week-end curtea (sau casa, după sezon) lui Jeni se umple de lume care tropăie nerăbdătoare să-şi desfăşoare talentele la mesele de bridge. Ceea ce nu ştie însă mai nimeni este faptul că Şapte, petrecându-şi atâta amar de timp în această companie, a început să prindă câte ceva din tainele jocului. Cei care încă se simt agresaţi de pornirile afectuoase ale lui Şapte au acum o explicaţie: de fapt el dă buzna la mese (pretextând că doreşte şervetelul) doar pentru a trage cu ochiul la repartiţiile donelor în curs de desfăşurare.

Aşadar, la sfârşitul fiecărei seri de bridge, după ce Jeni se retrage la culcare şi se poate auzi sforăitul liniştit, Şapte, împreună cu Scumpi, se strecoară uşor afară, scot bidding-boxurile şi cărţile şi se apucă să studieze cele mai interesante done ale serii. Şapte se înarmează cu multă răbdare deoarece Scumpi e cam greu de cap şi emotiv în acelaşi timp, plus că n-are vreo pasiune deosebită pentru acest joc.

Dar Şapte este foarte ambiţios şi are un plan bine pus la punct. De îndată ce Scumpi va fi cât de cât apt de un joc decent, va fi aruncată provocarea în cartier: campionat zonal. El ştie prea bine că în imediata vecinătate se află o redutabilă pereche de pisicuţe care domină de ani de zile toată suflarea bridgistică a zonei, umilind întreaga rasă canină. Ei bine, Şapte vrea să le arate el acestor sclifosite ce poate o axă sudată cu un sistem bine pus la punct.
Dar pentru asta trebuie să învingă întâi apatia şi antitalentul lui Scumpi care, mereu şi mereu, dă cu mucii in fasole, atât la licitaţie cât si la levată. Iată, spre exemplu, cum acesta a masacrat o donă simplă, spre disperarea „profesorului” său, care i-a şi răsturnat masa în cap cu această ocazie.

Scumpi joaca 4 ♠, atac 8 ♣. Cum a reuşit să intre?
 
Mai trebuie doar menţionat că în urma răsturnării mesei, bidding-boxurile s-au desfăcut şi cartonaşele s-a împrăstiat în toate părţile. Bravii noştri căţei au adunat şi sortat cu sârg la ele până în zori dar, cu toată strădania lor, tot au ramas unele amestecate. Astfel că în week-endul următor când adevăraţii bridgişti s-au reîntâlnit, haosul era total: Jeni dădea vina pe Mişu, Ioana pe Stela, Marian pe Dodo şi Mişu pe toată lumea...

Şapte şi Scumpi însă zăceau ca leşinaţi pe terasă, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

In episodul urmator:
Scumpi nu poate pricepe contra de apel

11 comentarii:

 1. acum se expilca multe lucruri!!!

  RăspundețiȘtergere
 2. in afara de faptul ca nu ai cum sa intrii in dona asta,decat daca esti drogat,deci inseamna ca Scumpi iar mancase din florile mele!

  RăspundețiȘtergere
 3. Ba se poate intra daca joci ca bivolul. S-a grabit sa puna Asul pe atac, a tras repede toate atuurile, A, K de caro, a taiat un caro si a descoperit in final distributia vrasmasa: Q in patru de caro la W si As de cupa la E... Deci a dat o trefla, doua cupe si un caro. Dar vorba ta, cred ca avea o portie zdravana de etnobotanice la bord...

  RăspundețiȘtergere
 4. cristino,colegii astia ai nostrii dorm pe ei rau de tot!!!!ce e de facut oare?

  RăspundețiȘtergere
 5. Ba eu banuiesc ca isi prind degetele in tastatura cand e sa scrie cate ceva :))

  RăspundețiȘtergere
 6. Dar dacă stă pica 4-1 cu J-10-8-x la Vest și singleton de caro și K de treflă tot la Vest sînt probleme pe atac de treflă. Mai ales cu A-D de cupă tot la Vest. Sud nu pune asul, dar Vest ia cu R si retur singletonul de caro și declarantul dă 2 cupe (Vest nu joaca niciodata cupă), o treflă și un atu ca tai sau la lungime, după caz.

  RăspundețiȘtergere
 7. Așa că pe Vest
  J- 10 - 8- 5
  A- Q - J - x - x
  x
  K - x - x

  Atac de treflă la K, retur de caro, chiar un jucător uman are mari necazuri.

  RăspundețiȘtergere
 8. Horia, tu tii cu Scumpi :))
  Sigur, pozitia e construita de tine special ca sa ne punem in situatia lui, care a gandit, printre toate posibilitatile, inclusiv pozitia asta, si astfel sa-i acordam circumstante atenuante, ceea ce Sapte nu a fost deloc dispus sa faca...

  RăspundețiȘtergere
 9. Scuze! Sigur că mîna ucigașă este in Est, nu în Vest, care ataca trefla spre K din Est, iar Est da returul in singleton de caro dupa care o cadere nu poate fi evitata zic eu. Peste tot, în loc de VEST a se citi EST.

  EST
  J- 10 - 8- 5
  A- Q - J - x - x
  x
  K - x - x

  Acum, Scumpi ia caroul, elimina trefla si trei atuuri, si plaseaza mina în Vest jucînd Popa de caro taiat cu ultimul atu de Vest. Acesta e oblicat sa returneze cupă din A-Q-J și mortul își face Popa de cupă, dar tot mai da o cupă și un caro. Singura șansă pe această plasare e ca
  VEST sa nu aibă trei onori și să fie J-10 la Est, atunci plasarea promovează 9 de cupă a 10-a levată a lui Scumpi!

  RăspundețiȘtergere