luni, 6 iunie 2011

Săgeata lui Robin Hood
Pentru scopurile sale haiduceşti, Robin Hood şi ceata sa trebuiau să iasă din codru şi să ajungă în sate şi oraşe, în special în Nottingham, capitala judeţului cum ar veni. De fiecare dată ei se deghizau cu abilitate pentru a nu fi capturaţi de gărzile hapsînului şerif din Nottingham. Caz în care ar fi fost spînzuraţi.

De la o vreme, Robin Hood observase că e mult mai simplu să se îmbrace ca un călător oarecare şi, împreună cu părintele Thuck, îmbrăcat în obişnuitele straie preoţeşti care nu băteau la ochi să intre prin hanuri, spelunci şi chiar mănăstiri unde nobilii englezi jucau bridge pe bani mulţi. Abilul arcaş şi colegul său se băgau la joc părînd nişte inocenţi buni de jumulit. Dar ei, jucînd împreună, îi uşurau de bani pe baronii şi cavalerii normanzi, bani din care, cînd erau bine dispuşi, mai dădeau cîte ceva şi săracilor din regiune. Era o formă de a prăda fără riscurile unei bătălii cu paloşul şi arcul în care de altfel excelau.

Numai că, într-o seară, cum se puseseră pe joc la o cîrciumă de lux din Nottingham, Robin Hood şi Thuck au avut surpriza ca, partenerii tocmai plecînd, cu pungile vlăguite de cîteva manevre subtile, să se trezească la masa lor cu însuşi şeriful cel temut şi un scutier al său. Nu puteau să mai da înapoi. Şeriful se aşezase autoritar şi începuse să dea cărţile. Acesta se aşezase în Est şi Robin Hood, plasat în Sud, observase că ticălosul împărţea cărţile făcîndu-şi o distribuţie excentrică. Urmărea să îi ducă pe adversari într-un contract mare şi apoi să-i facă să cadă, miza fiind proporţională cu punctele.

Dona fiind cea din figură, şeriful deschise cu 3 cupe. Robin Hood zise trei pici şi în final el şi părintele ajunseră în şase pici. Vest atacă 6 de cupă. Marele arcaş pricepu îndată care e cursa întinsă de distribuitor: el îşi dotase partenerul cu valet în patru de atu şi cu o levată de caro, la cea mai mică neglijenţă, urmănd să îşi treacă în cont o cădere a adversarului. Aşa că Robin începu jocul cu toată atenţia ca să nu cadă în capcană.

Eroul a luat atacul cu Asul, a tăiat o cupă şi a jucat As de treflă, rămînînd în mînă fără cupă şi treflă. Apoi a jucat un tur de atu descoperind distribuţia vrăşmaşă la care se şi aştepta. După ce a tras două trefle mari, defosînd carale, a tăiat treflă. După As şi Rigă de caro, a mai tras o pică. Apoi a lansat săgeata perfect ţintită spre şeriful din Est: Valetul de cupă pe care a defosat caroul perdant. Vest a defosat şi el păstrînd Valet-mic de pică. În finalul de două cărţi, după ce a luat cupa, şeriful a trebuit să joace din Rigă-10 de cupă, la Robin fiind 9 şi 8 de pică iar la Est Valetul în doi. Pe masă, Robin mai avea Asul de pică şi un caro oarecare.

Haiducul din Sherwood a tăiat cupa şerifului cu 8 de pică. Indiferent că Vest taie cu Valet sau subtaie, ultimele două levate şi aurul flancurilor îi aparţin! Se spune că, după acest succes, Robin Hood a donat 10 la sută din pot săracilor din Nottingham şi 5 la sută bisericii din localitate.


Horia

2 comentarii:

  1. Hahaha... Bun bridgist Robin Hood! Aproape ca-mi vine sa cred ca a tras cu ochiul la cartile flancului :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Un haiduc nu scapă o asemenea ocazie. Totuși, dacă nu s-a uitat, e bine că a eliminat trefla și cupa din mînă înainte de a trage atu. Apoi văzînd 4-0 la atu a putut continua corect.

    RăspundețiȘtergere